© 2018 Sanne Hoogeveen 

Wij brengen kunst naar de zorginstelling. 

Voor als een museumbezoek niet meer gaat

en je toch van kunst wilt genieten.

Kunst en dementie

Onderzoek heeft uitgewezen dat kijken naar kunst een positieve uitwerking heeft op mensen met dementie. Kijken naar kunst inspireert, biedt rust en afleiding, prikkelt de zintuigen en hersenactiviteit. Dit is bevorderlijk voor het vertragingsproces van de hersenaandoening én verbeterd de kwaliteit van leven op het moment.

Jouw zorginstelling als museum

Er wordt een ruimte in de zorginstelling tot tentoonstellingsruimte ingericht. In deze ruimte wordt werk met herkenbare thematieken opgehangen. De tentoonstelling wordt 3 of 4 keer per jaar verwisseld met elke keer een vernieuwend thema op maat.

Foto: Sanne Hoogeveen (2017)

Foto: Sanne Hoogeveen (2017)

Een positieve kunstervaring

Stichting Kunstuitleen Rotterdam biedt workshops op maat aan voor mensen met dementie en hun naaste(n). De workshop duurt 60 minuten. Het doel is om middels gesprekken gevoelens en associaties op te roepen bij de patiënten. We willen daarmee bereiken dat de levenskwaliteit van de patiënt op dat moment wordt bevorderd. De rondleiding zet in op: humor, nieuwsgierigheid, openheid, herinneringen oproepen en verbindingen leggen. We komen naar jouw zorginstelling toe voor deze speciale workshops.

Foto: Suzan Geldhoff (2018)

Beleef het samen!

Mensen met dementie komen weinig buiten en zijn niet vaak in de gelegenheid om samen met hun partner, vriend(in) of familie te genieten van de mooie dingen in het leven. Een workshop beleef je samen, dat schept een mooie band tussen de deelnemers.

Nieuwsgierig of dit wat voor jouw zorginstelling is?

Een aantal zorginstellingen gingen je al voor! Stichting Kunstuitleen Rotterdam maakt kunstcollecties op maat voor mensen met dementie. Wij komen graag bij jouw zorginstelling langs om eens kennis te maken en een voorstel te doen. In de bijlage vind je meer informatie over een tentoonstelling op maat en bijpassende workshops.