Genomineerd voor de Aardig Onderweg Awards 2018!

Uit de vele mooie, nieuwe innovatieve projecten in Rotterdam zat ik bij de laatste top 20 voor een kans op de prijs van de RET Aardig Onderweg Awards 2018! Helaas ben ik het niet geworden, maar het was een leerzame ervaring. Benieuwd naar mijn 90-seconden pitch? Lees hem hieronder:Dat verbaasd mij niks. De stad Rotterdam is representatief voor de landelijke cijfers bij mensen met dementie, namelijk 1 op de 50 (2%). Nederland vergrijst. De ziekte dementie gaat hiermee samen. Steeds meer mensen krijgen in de toekomst dementie en moeten wij samen het initiatief nemen te zorgen voor een inclusieve, dementievriendelijke samenleving. Dementie heb je namelijk nooit alleen. Een jaar geleden ben ik samen met Kunstuitleen Rotterdam een onderzoek gestart naar de positieve bijdrage van beeldende kunst bij deze doelgroep. Ik maak tentoonstellingen van het werk in zorginstellingen om mensen met dementie te laten genieten van kunst. Hierbij worden ook workshops aangeboden om met deze doelgroep over kunst te praten.

Met het kijken naar kunst wordt het gelukshormoon dopamine in de hersenen geproduceerd.  Kunst heeft een toegevoegde waarde voor de belevingswereld in het algemeen, en voor mensen met dementie in het bijzonder.

Kunst inspireert, prikkelt de zintuigen en hersenactiviteit en kan rust en afleiding bieden. Hierdoor is ook het participeren van beeldende kunst bij zorginstellingen heel doeltreffend: je brengt de cliënt niet naar de kunst toe, maar brengt de kunst naar de cliënt. We kunnen dementie niet stoppen of terugdraaien, maar wel vertragen door het brein actief te blijven prikkelen. Daarnaast is het bevorderend voor de kwaliteit van leven en de kwaliteit van samenzijn.

Met deze prijs zou ik het willen uitbreiden om een grootschalig project te maken in Rotterdam, waarbij ik door het ontwikkelen van een platform of lesmethode activiteitenbegeleiders op locatie kan leren van dit project en het zelf uit te oefenen.

Zojuist stelde ik de vraag: wie kent er iemand met dementie? Nu hebben er ongeveer 50% van de mensen in de zaal hun hand opgestoken. Wanneer ik hier over 10 jaar zou staan en dezelfde vraag zou stellen zullen dit er nog veel meer zijn. Dit is de reden waarom wij hier nu aandacht aan moeten besteden