Het Geheugenpaleis

Woensdag 25 oktober 2017 was de eerste rondleiding op maat voor mensen met dementie en hun mantelzorger bij Kunstuitleen Rotterdam. Samen met het ontmoetingscentrum het Geheugenpaleis uit Overschie hadden wij een zeer mooie ochtend vol met prachtige discussies, gesprekken, associaties en herinneringen over de samengestelde kunstwerken en de inspirerende ruimte. Bent u benieuwd? Hier vindt u een impressie van de eerste rondleiding onderbouwt door prachtige opmerkingen van de patiënten en mantelzorgers.


Eerst even kennismaken. Dit doen we door middel van het drinken van een kopje koffie of thee met een Oud-Rotterdamse versnapering: de Maasstroompjes. Een boterkoekje van een recept uit 1923. Iedereen stelt zich even voor en wennen we samen aan de ruimte.
“ Mijn oma had ze! Een koekje met een stroompje erop. Ik ben nu 80. Ze smaken hetzelfde als vroeger, maar dat is wel meer dan 100 jaar terug! ”

Het prikkelen van meerdere zintuigen tijdens het kijken en praten over kunst is zeer bevordelijk voor mensen met Alzheimer. Samen het object kunnen voelen en aanraken zorgt voor prachtige reacties.
“ Ze hoopt dat haar moeder haar komt ophalen, maar laat haar moeder wel even een handdoek meenemen! Ze ziet er prachtig uit. Ze ziet er leuk uit. De situatie waarin ze zit is aardig. We zijn veel minder preuts dan bijvoorbeeld 20 jaar geleden. Waarom zou het niet kunnen? Dat vind ik het leuke eraan. ”

“ Ze staat heel stevig. Ze schaamt zich niet. Ik ben juffrouw geweest en ben jaren met kinderen omgegaan. Je ziet allemaal verschillende standen en houdingen, schaamte zit er bij jonge kinderen niet bij. Ze is brutaal, hoor! ”

Samen zitten we voor elk kunstwerk. Zo is de grens om met elkaar in gesprek te gaan minder groot.
“ Ik zie iets vriendelijks in meneer zijn hoofd. Dat heb ik niet snel bij mensen. Ik zit nu tegenover hem en denk: wat een leuke kop!! Maar nu vind ik die zoon van hem ook wel een beetje leuk! Ik heb meteen zin hen na te tekenen. Dit kost veel moeite vanaf een foto, dus kom maar een keertje bij me langs thuis. ”

Kees Franse – Vlaardingen (1953)

“ Aan de schoorsteen zie je dat het de jaren ’50 is. Dat heb je nu niet meer. De ouderwetse huizen zijn aan elkaar gebouwd aan de haven. Ik zie dat het de Hoogstraat in Vlaardingen is. Ik zie onder de directeur staan. Dat is de directeur van de haven. Zijn hulpje daarachter is het water aan het controleren en de bruggen aan het reguleren. ”